2020. április 4., szombat

Korábban közhasznú szervezet voltunk és újra megfelelünk a kritériumoknak

Fotó: T.K.- egy budapesti fotóverseny eredményhirdetésén 

Civil tv. hatálybalépése (2011. december 22.) előtt közhasznú vagy kiemelkedően közhasznúként nyilvántartásba vett szervezetek 2014. május 31-ig közhasznúak, megilletik a jogszabályok által biztosított kedvezmények, feltéve, ha minden évben letétbe helyezik a számviteli beszámolójukat és kettős könyvvitelt vezetnek. Azonban a közhasznú jogállás folyamatossága érdekében, ha megfelel a Civil tv. szerinti feltételeknek, 2014. május 31-ig kérni kell a közhasznú jogállás nyilvántartásba vételét. 2014. június 1. napját követően csak a Civil tv.  feltételeinek megfelelő szervezet jogosult  a közhasznú megjelölésre, a meg nem felelő szervezetek közhasznú besorolását a bíróság hivatalból törli a nyilvántartásból.
A közhasznú jogállás megszerzésének, megtartásának feltételei

> ha az előző kettő lezárt üzleti év vonatkozásában a következő feltételek közül (külön-külön) legalább egy teljesül

Megfelelő erőforrás rendelkezésre állásának igazolása
- az átlagos éves bevétele meghaladja az egymillió forintot, vagy
- a kettő év egybeszámított adózott eredménye (tárgyévi eredménye) nem negatív, vagy
- a személyi jellegű ráfordításai (kiadásai) - a vezető tisztségviselők juttatásainak figyelembevétele nélkül - eléri az összes ráfordítás (kiadás) egynegyedét.

Megfelelő társadalmi támogatottság alátámasztása
- a személyi jövedelemadó meghatározott részének az adózó rendelkezése szerint a szervezetnek felajánlott összegből kiutalt összeg eléri a feladatfinanszírozásra kapott vagy uniós forrásból származó (Civil tv. 54.§ szerinti) bevétel nélkül számított összes bevétel kettő százaléka, vagy
- a közhasznú tevékenység érdekében felmerült költségek, ráfordítások elérik az összes ráfordítás felét a kettő év átlagában, vagy
- közhasznú tevékenységének ellátását tartósan (kettő év átlagában) legalább tíz közérdekű önkéntes tevékenységet végző személy segíti.

Impresszum

Az oldalt a Tresó Ifjúsági Klub(ért Alapítvány) kezeli. Az ott található adatokat csak előzetese hozzájárulással lehet felhasználni meghatározott céllal.

Kapcsolattartó

Tresó Kálmán
Mobil: 70-343-7386
E-mail: tresokalman@gmail.com